Операта Таис“ от Жул Масне по романа на Анатол Франс ще

...
Операта Таис“ от Жул Масне по романа на Анатол Франс ще
Коментари Харесай

Таис на Масне представя Балтийската опера в Стара Загора

Операта „ Таис “ от Жул Масне по романа на Анатол Франс ще показа довечера в границите на 50-ото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство (ФОБИ) в Стара Загора Балтийската опера в Гданск, Полша . Спектакълът ще се играе под почетния патронаж на Негово Превъзходителство Мачей Шимански, посланика на Полша у нас, и със съдействието на Полския институт в София. Полски оперен спектакъл е гостувал в Града на липите за последно през 1975-а. Тогава операта на Лодз гостува на фестивала с операта „ Халка " от Станислав Монюшко.
Премиерата на операта „ Таис “ през март тази година има извънреден триумф в Гданск и се трансформира в знаково културно събитие в Полша , където заглавието не е поставяно от 50 години. Творбата на Масне е рядко изпълнявана освен у нас и в Полша, а и по света. Тази вечер оперните почитатели ще видят съвременен и нетрадиционен театър, който препраща към края на XIX век, когато композиторът написа творбата. Интерпретацията на творбата от Балтийската опера разкрива актуалната визия за Александрия и времето, в което се развива действието. 
„ Tаис “ е роман за красива куртизанка , която с чара и грацията си хипнотизира своите поклонници. Развратният й живот е бодил в очите на младия духовник Атанаел , който се пробва да я накара да одобри вярата . Опитите му се увенчават с триумф, той схваща, че не се е борил Таис да одобри вярата, а да завоюва любовта й. Но към този момент е късно за обич и тя умира. 
Режисьор на постановката е Ромуалд Вича-Покойски , шеф на операта в Гданск, на диригентския пулт ще е артистичният шеф - известният бразилски диригент Жозе Мария Флоренсио , който през 2015-а гостува в България през 2015 година по покана на Христина Ангелкова, тогава арт шеф на фестивала „ Моцартови празници “ в Правец.
В основните функции публиката ще види Беса Лугичи в ролята на Таис , певицата изпълни  ролята на Инес в премиерния театър на „ Африканката “ преди дни. Баритонът Марчин Брониковски е Атанаел , а тенорът Ивайло Михайлов - Нисиас . Участват още Maрия Антковяк, Ванда Франек, Даниел Боровски, Kaтаржина Новосад, оркестър, хор и балет на Балтийската опера в Гданск. Цигулковото соло , може би най-популярното от творчествотж на Жул Масне, ще извърши Целина Коц . Хореографията е на Изабела Соколовска-Бултон.
Постановката се играе тази вечер от 19 часа в Държавна опера - Стара Загора. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР